Vanwege de lange tekst kunt u deze downloaden als pdf.

Je wilt beginnen met de RC-tank hobby?

Lees dan eerst even dit door, gewoon wat tips.

Als je nog onbekend bent met onze hobby, het rijden met tanks op schaal 1/16 of 1/15, dan stellen wij voor dat je eenvoudig begint. Probeer eerst met een goedkoper modelletje, 2e hands is prima, en krijg daarmee het gevoel en de uitdaging van het tankrijden onder de knie. Is de hobby bij nader inzien niets voor jou dan is er geen man overboord (qua kosten). Bevalt het wel dan zul je al snel merken dat je meer verlangt. Meer qua performance en mogelijk zelfs meer modellen. Ook zul je aan het uiterlijk wat willen gaan doen.

Uiterlijk is simpel, andere verflaag eroverheen en het ziet er al anders uit. Dan links en rechts wat gereedschap, kistjes, zakken, tassen etc etc. Kijk maar naar oude foto's en je ziet wat er soms op tanks werd meegesleept.

Performance gaat wat in de kosten lopen; andere gearboxen (metaal versies), andere electronica (Clark, Elmod, TVM, Tamiya etc.), gelagerde loopwielen, metalen onderbak enz. Bedenk het maar.

Bedenk wel dat je alles kunt versleutelen aan een budget model maar onderhuids blijft het een budget model, denk aan een Ferrarie bouwen op een chassis+motor van een Eend, ziet er leuk uit maar blijft een Eend.

Een stapje hoger en je komt bij de wat duurdere modellen uit (ongeveer €150,- tot €250,-). Die zijn kwalitatief al beter en ook daar kun je weer het e.e.a. aan versleutelen, net wat je wilt.

De budget- en middenklasse modellen worden geleverd met accu/leder en 27MHz of 2.4GHz zendertje erbij. Dus accu laden, batterijen in de zender en rijden maar. Soort van'"Ready to run".

De mogelijke volgende stap is een topmodel (€450,- en hoger) en daarmee verdergaan. De Tamiya modellen zijn echte bouwmodellen, dus zelf in elkaar zetten, daarbij komen dan nog (eenmalig) de kosten voor een zender, accu en acculader.

De keus is aan jou.

Welke leveranciers zijn er:

 Budget:  Midenklasse:  Topklasse:
 HengLong  HengLong  Tamiya
 Torro/Matorro  Hooben*
 Taigen

*Hooben levert bouwmodellen van middenklasse, hiervoor is ook nog electronica, zender, accu en acculader nodig.

 

Zoals beschreven onder "De Vereniging / bijeenkomsten" hebben onze tanks over het algemeen het infra-rood Battle-system, Tamiya of compatible. De goedkopere tanks schieten met plastic balletjes, vanwege de kans op letsel zijn deze binnen de vereniging niet toegestaan. De wat duurdere modellen zijn wel beschikbaar met een infra-rood systeem maar dat is niet compatible met Tamiya, vergt dus alsnog een aanpassing.